Video beschikbaar voor leden na onze kick-off op 30/03/2022.
Noodzaak - Inleiding
Door de krimpende markt en de ambitie om de grootste sigarenmaker van de wereld te worden heeft STG ervoor gekozen om op verschillende fronten in te zetten op duurzame verbetering.
Door de komst van enkele nieuwe leden in het leiderschap kwamen enkele LEAN geïnspireerde projecten tot stand die de organisatie eerste successen toonde. Maar er is nog een verschil tussen enkele individuele projecten en een volledige uitrol van een LEAN visie bij ons genaamd het LEAN DNA.
Daarom heeft het bedrijf ervoor gekozen om een nieuwe tak binnen de organisatie op te richten met LEAN experts die de organisatie ondersteunen door LEAN tools te implementeren en een LEAN visie te hanteren.
Ontwikkeling
Samen met een externe consulting groep is STG dan gekomen tot een handboek waar verschillende tools beschreven staan alsook de visie over hoe men hiermee moet omgaan (“Lean Leadership”). Het LEAN DNA is gebaseerd op 4 hoofdpilaren:
Performance management: Hier kijken we hoe de meeting en KPI structuur in elkaar zit. Zodat we een realistische weergave krijgen over de resultaten van het fabriek. Problemen worden bloot gelegd en moeten worden geëscaleerd naar de juiste partijen binnen de organisatie.
Standaardisatie en 5S: Vast leggen van standaarden voor een optimale werkwijze die zorgt voor stabiliteit een basis voor verbetering.
Root cause problem solving: Terug gaan naar de ware oorzaak van problemen om zo herhaling te voorkomen.
Lean Leadership: De attitude die nodig is om als Lean leider aan de slag te gaan.
LEAN DNA audit
Op basis van de beschreven richtlijnen is er vervolgens een Audit opgesteld die in alle sites van STG wordt gebruikt om te benchmarken omtrent de progressie die we boeken. Zo proberen we het LEAN DNA te objectiveren met een scoring.
De LEAN DNA audit bestaat uit 30 vragen die elk van 0-4 kunnen worden beoordeelt. Dit resulteert dan weer in een totaalscore percentage.
Binnen STG wordt er ook gebruik gemaakt van sterren. Het aantal sterren dat je krijgt per pilaar is direct gelinkt aan het scorepercentage maar het benodigde percentage om een ster te krijgen verschilt van pilaar tot pilaar. Ons huidig doel is zo om te stijgen naar een 3 sterren niveau op alle pilaren van het LEAN DNA.
Persoonlijke bevindingen
Een tool als deze zal zeker door de jaren nieuwe inzichten en perspectieven bieden en een andere vorm/scoring krijgen. Maar het is een goede manier om objectief te reflecteren over waar we als organisatie staan en welke progressie we hebben geboekt. Het zorgt voor eensgezindheid en eenduidigheid. Het helpt bij het vertalen van de LEAN strategie naar een concreet actieplan om te verbeteren.
Soms merk je dat door verandering bepaalde vooruitgangen toch terug wegvallen waarbij deze audit een goede zelfreflectie is. Zo wordt de aandacht weer gevestigd op die zaken die elementair zijn om volgende stappen te zetten.