Video beschikbaar voor leden na onze kick-off op 30/03/2022.
Beschutte werkplaatsen staan voor unieke uitdagingen. Aan de ene kant hebben ze als doel om laagdrempelige banen te bieden aan mensen die anders worden uitgesloten van de arbeidsmarkt. Anderzijds zijn ze ook verantwoording verschuldigd aan hun klanten: fabrikanten, voedingsbedrijven, gemeenten, enz. Het Belgische werkvoorzieningschap Oesterbank gelooft dat digitalisering op beide fronten een oplossing biedt. Onlangs verving de organisatie haar werkvloeroplossing door 24Flow: een toekomstbestendig operations platform dat deel uitmaakt van de delaware familie.
Wouter Desplenter, algemeen directeur van de Oesterbank, heeft een duidelijke visie:
"Ik wil een aantal stereotypen rond sociale werkplaatsen doorprikken. We voeren bijvoorbeeld geen eenvoudige klussen uit met verouderde apparatuur. In plaats daarvan zijn we een team van 500 gemotiveerde mensen die zeer complexe en waardevolle diensten leveren aan onze partners. Door te investeren in innovatie en digitalisering kunnen we nog meer waarde bieden en er tegelijkertijd voor zorgen dat de banen zelf toegankelijk blijven."
Het onverwachte verwachten
Tot de klanten van Oesterbank - Wouter geeft de voorkeur aan de term 'partners' - behoren enkele van de meest vooraanstaande fabrikanten in Vlaanderen, zoals Daikin, Thule, Roxell, Renson, Exterior Living, SISA, MOWI en Foresco - om er maar een paar te noemen. De meesten van hen werken al tientallen jaren samen met Oesterbank, en dat is niet voor niets. "We onderscheiden ons door ons te specialiseren in just-in-time en sequentiële levering", legt Wouter uit. "Een fabrikant geeft bijvoorbeeld aan dat er een opdracht aankomt, levert een paar uur later de goederen af, en wij krijgen de afgewerkte units binnen twee uur weer terug, vaak al in de juiste volgorde voor verdere assemblage."
Het spreekt voor zich dat zo'n snelle doorlooptijd een hoge mate van flexibiliteit vereist, en een strakke greep op uw werkvloerprocessen. Met andere woorden, een MES is onmisbaar om productieorders te beheren en werkinstructies te geven. Maar omdat Oesterbank haar producten niet zelf maakt, heeft zij slechts een fractie nodig van de volledige functieset die een traditioneel MES biedt. Tegelijkertijd biedt het systeem geen adequate oplossing voor het omgaan met onverwachte wijzigingen in de planning - iets waar de Oesterbank elke dag mee te maken heeft.
In de juiste flow komen
"We zijn gaan kijken naar andere MES-oplossingen die beter bij ons zouden kunnen passen", zegt Wouter. "De meeste zijn in essentie gebouwd rond een krachtige planner. Maar omdat onze dagelijkse planning zo snel verandert, waren onze belangrijkste vereisten flexibiliteit, configureerbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. En zo kwamen we terecht bij 24Flow."
24Flow is in eerste instantie gebouwd voor productiebedrijven die op bestelling produceren, maar de unieke, modulaire opzet is ontworpen om te navigeren in onzekerheid. De intuïtieve, gebruiksvriendelijke interface verbetert de toegankelijkheid en maakt het mogelijk om gepersonaliseerde overzichten te creëren voor elke gebruiker, van operators tot operationeel managers. Omdat 24Flow is gebouwd met de low-code technologie van Salesforce, beschikt het ook over de beste cyberbeveiligingscapaciteiten in zijn klasse.
Low-code levert snel hoge waarde
De low-code aanpak zorgt er ook voor dat nieuwe functies en tools gemakkelijk kunnen worden toegevoegd aan 24Flow om aan de specifieke behoeften van onze klanten te voldoen. "Het is als een bouwpakket waarmee je alles kunt bouwen wat je maar wilt, en waaraan nieuwe stukken kunnen worden toegevoegd wanneer je bedrijf die nodig heeft", zegt Michiel Van Rompu, product manager bij 24Flow. "Gecombineerd met onze iteratieve plan-do-check-act (PDCA) methodiek resulteert dit in extreem snelle waardegeneratie. We zijn eind december 2021 gestart met het Oesterbank-project en zijn in iets meer dan drie maanden van concept naar een eerste live-versie binnen een van de Oesterbank-productielocaties gegaan."
Vanaf april 2022 draait Oesterbank 24Flow als proefproject naast haar oude MES op een productielijn voor airconditioningsfabrikant Daikin. Wouter: "Binnen een paar weken verzamelen we feedback en evalueren we de ervaringen om te zien wat er nog aangepast of opnieuw geconfigureerd moet worden. Deze manier van samenwerken laat ons niet alleen toe om het project systematisch uit te bouwen, het zorgt er ook voor dat we geen 'black box'-oplossing krijgen. Als alles klaar is, kunnen we zelf nog kleine aanpassingen doen."
Samen iets unieks creëren
"Hoewel we nog vroeg in het proces zitten, zijn we erg enthousiast over de gang van zaken tot nu toe", vult Wouter aan. "Net als Oesterbank richt 24Flow zich op het creëren van een oplossing op maat, in nauwe samenwerking met haar klanten. Dat betekent inderdaad dat sommige features niet 'van de plank' geïmplementeerd kunnen worden, maar tegelijkertijd heb je de mogelijkheid om samen iets heel unieks te creëren."
"Uiteindelijk is het ons doel om de complexiteit van het werk uit te besteden aan het digitale platform en de handmatige taken zo eenvoudig mogelijk te maken. Alles moet direct duidelijk zijn. Innovatieve, digitale oplossingen zoals 24Flow stellen ons in staat om complexe taken voor iedereen toegankelijk te maken, terwijl we toch voldoen aan strenge kwaliteits- en efficiëntienormen. In de nabije toekomst willen we 24Flow ook uitbreiden naar onze andere afdelingen en werkplaatsen om de zichtbaarheid over verschillende locaties te garanderen."
Het digitaliseren van uw activiteiten en werkvloer is de eerste stap naar het implementeren van Industrie 4.0.